Eligazodás

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

Rövid hírek

2012-10-01-től


Tovább...

Tengeri csigák, kagylók tisztítása

A nyári tengerparti fürdőzések, búvárkodások alatt, - ha eredményesek voltunk - sokféle kincset gyűjthettünk. Szerzeményeink azonban, hogy teljes szépségükben tudjunk gyönyörködni bennük, tisztításra szorulnak. Ha ezt nem tesszük meg, kellemetlen illat keseríti meg gyűjteményünk szépségét.

A héjból maradéktalanul el kell távolítani az elpusztult állat lágy részeit. Segítheti az eltávolítást, ha a héjakat felforraljuk, (én a főzővízbe fertőtlenítőt is szoktam tenni) majd egy csipesszel, vagy kampósra hajlított dróttal az állatot eltávolítjuk.

A csiga- és kagylóhéjak a természetben egyáltalán nem olyan szépek és fényesek, mint a gyűjteményben. Moszatok, algák, egyéb tengeri szervezetek "csúfítják el" a héjak felszínét. Ezek eltávolítására tökéletesen alkalmas egy már használaton kívüli fogkefe.

Amikor a kifőzött héjakból eltávolítottuk a lágy részeket, utána a kefe segítségével tisztítsuk meg. A mosás során használhatunk háztartási mosószereket, vigyázva arra, hogy a tömény szerek megmarhatják a mészvázat.

Ha dekorációnak, emléknek, ajándéknak szánjuk szerzeményeinket, használhatunk fehérítőt, flóraszeptet, s ebből vizes oldatot készítünk. A vegyszer adagolását a szennyeződés mértékéhez igazítsuk! Az 50-50%-os töménységű oldat általában már elégséges. Az enyhén szennyezettek esetében hígabb oldatot alkalmazzunk!

Mikor úgy látjuk, hogy a héj szépen megtisztult, jól öblítsük le tiszta vízzel, majd szárítsuk meg. Vigyázzunk, a vékony héjú fajok a tűző napfényben megrepedhetnek!

Előfordul, hogy a kefe nem elég, s drasztikusabb eszközökhöz kell folyamodni. Ekkor használjunk erős acéltűt, vagy hegyes pengét. (Természetesen ügyeljünk, hogy ne okozzanak sérülést!)

Szükségtelennek tartom a héjak további kezelését, mivel egyrészt nem lesznek természetesek, másrészt a túlkezeléssel giccsessé tesszük azokat.